Gebiedsontwikkeling

Het Oostelijk Havengebied wordt geroemd om z’n stedenbouwkundige opzet, en er is inderdaad veel gevarieerde architectuur en mooie maatvoering. Maar goed beschouwd is het toch een mono-functionele wijk geworden waar weinig in maatschappelijke en culturele behoeften wordt voorzien. Sommige bewoners noemen het zelfs saai en vinden er ’s avonds niet veel meer te beleven.

 

Om een wijk tot leven te laten komen is een uitgekiende mix nodig van wonen, werken, leren, recreëren, cultuur en sport.
Cruquius Circulair hecht aan een inriching van dit schiereiland waar ontmoeten, uitwisselen, ondernemen en wonen kunnen samengaan.

Culturele ontmoetingsplaatsen

Een aantal bestaande of toekomstige gebouwen moeten ruimte bieden aan deze mix om van de wijk een hechte community te maken met aantrekkingskracht en betekenis voor heel Amsterdam.

Ook in de openbare ruimte worden bezoekers en bewoners uitgedaagd elkaars gezelschap op te zoeken. Inventief meubilair maakt dat bijvoorbeeld mogelijk.

There is no logic that can be superimposed on the city; people make it, and it is to them, not buildings, that we must fit our plans.

Jane Jacobs

Amerikaanse schrijver en activiste

Urban Farming

Wordt het geen tijd groente in onze eigen wijk te verbouwen waardoor er minder CO2 verstookt wordt, er lokaal meer werkgelegenheid ontstaat en wij smakelijker eten vanwege de versheid?

Als stadsbewoners zijn we eraan gewend geraakt dat alle groente en fruit altijd in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Zomer of winter kunnen we ervoor terecht. Van tomaten tot bosbessen. Van asperges tot papaya’s.
Om deze producten echter in de winkel te krijgen, worden de nodige kilometers afgelegd. Veel komt uit Zuid-Europa of Afrika en zo gaat gezonde voeding met een grote CO2 uitstoot gepaard.

In verschillende steden wordt al geëxperimenteerd en daar kan Amsterdam een voorbeeld aan nemen. Bijvoorbeeld door op Cruquius een strook te reserveren voor een kas die de hoogte in kan; gestapeld kweken met roterende bakken of planten op verschillende verdiepingen.