Onlangs is het Timmerhuis in Rotterdam opgeleverd. Dit historische Stadstimmerhuis is een modern bouwvolume waarin meerdere functies samenkomen. Door wonen, werken, cultuur en ontspanning in een gebouw te combineren is dit het meest duurzame multifunctionele gebouw van Nederland geworden.

Op de eerste vijf verdiepingen van het historische gebouw werken sinds december 1800 ambtenaren van het stadskantoor Rotterdam. Het nieuwe gedeelte, dat doet denken aan een wolk van staal en glas, zijn 84 appartementen gerealiseerd met uitzicht over de stad en grote dakterrassen. De echte innovatie van het gebouw zit echter niet in het multifunctionele karakter maar de nieuwe wijze waarop over autobezit en mobiliteit is nagedacht. Heijmans en BMW hebben samen aan een duurzaam e-ecosysteem gewerkt. De elektriciteit, opgewekt door zonnepanelen op het dak, wordt opgeslagen in accu’s van de auto’s. Hierdoor worden de auto’s ’s nachts opgeladen om overdag te kunnen rijden. M.b.v. een app kunnen bewoners van het Timmerhuis een auto reserveren. Deze samenwerkende onderdelen zorgen voor een interactief ecosysteem. Dit systeem is nog maar net in gebruik genomen maar het zal interessant zijn om te zien hoe dit leidt tot nieuwe ideeën over de stedelijke mobiliteit van de toekomst.

In de ideale stad van de toekomst is voor veel mensen weinig ruimte voor auto’s. Dit project is een eerste aanzet naar deze toekomst. Hoe gaan de bewoners van het Timmerhuis gebruik maken van dit initiatief. En hoe wordt de lokale overheid uitgedaagd om over dit soort initiatieven na te denken over de gevolgen voor de parkeernorm.

uit: stedenintransitie.nl